Job / Praca

    Problem z MP

    Wczoraj dokonałem update NetBSD na 4.99.17 niestety jak widać na fotce – bardzo ładnie się wykrzacza, a szkoda bardzo bo jak również widać odpalają się 4 procesory.
    Wywalony MP

    Przy pomocy Kefrena na #netbsd

    < @Kefren> cancer`: commenting pckbc* at acpi? sounds like a quick fix for you :)

    i morr’a na #netbsd.pl

    < @morr> wywal pckbc at acpi i dodaje
    < @morr> pckbc0 at isa? # pc keyboard controller
    < @morr> dodaj
    < @morr> zakomentuj/odkomentuj

    udało się popchnąć bootowanie, aż do „Configuring network devices”, niestety po nim następuje kolejny błąd, którego już nie zdążyłem uchwycić a ponowne jego wywołanie naraziło by mnie na gniew pewnej księgowej więc narazie zaniechałem jakichś kolejnych prób odpalenia w pełnej konfiguracji tego sprzętu. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły albo doświadczył podobnego problemu proszę o wpis w komentarzach. I na koniec dmesg tej maszyny:

    NetBSD 4.99.7 (GENERIC) #1: Wed Jan 10 12:20:36 CET 2007
    root@******.pl:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC
    total memory = 2047 MB
    avail memory = 2002 MB
    timecounter: Timecounters tick every 10.000 msec
    timecounter: Timecounter „i8254” frequency 1193182 Hz quality 100
    BIOS32 rev. 0 found at 0xfd6a1
    mainbus0 (root)
    cpu0 at mainbus0: (uniprocessor)
    cpu0: Intel (686-class), 3000.40 MHz, id 0xf4a
    cpu0: features bfebfbff
    cpu0: features bfebfbff cpu0: features bfebfbff
    cpu0: features2 641d
    cpu0: features3 20000000
    cpu0: „Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.00GHz”
    cpu0: I-cache 12K uOp cache 8-way
    cpu0: L2 cache 2 MB 64B/line 8-way
    cpu0: ITLB 4K/4M: 64 entries
    cpu0: DTLB 4K/4M: 64 entries
    cpu0: using thermal monitor 1
    cpu0: 64 page colors
    pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1
    pci0: i/o space, memory space enabled, rd/line, rd/mult, wr/inv ok
    pchb0 at pci0 dev 0 function 0
    pchb0: Intel E7525 Memory Controller Hub (rev. 0x0c)
    Intel E7525 Error Reporting Device (undefined subclass 0x00, revision 0x0c) at p ci0 dev 0 function 1 not configured
    ppb0 at pci0 dev 2 function 0: Intel E7525 PCI Express Port A (rev. 0x0c)
    pci1 at ppb0 bus 2
    pci1: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
    ppb1 at pci1 dev 0 function 0: Intel 6700PXH PCI Express-to-PCI Bridge #0 (rev. 0x09)
    pci2 at ppb1 bus 3
    pci2: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
    ppb2 at pci1 dev 0 function 2: Intel 6700PXH PCI Express-to-PCI Bridge #1 (rev. 0x09)
    pci3 at ppb2 bus 4
    pci3: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
    ex0 at pci3 dev 4 function 0: 3Com 3c905C-TX 10/100 Ethernet with mngmt (rev. 0x 78)
    ex0: interrupting at irq 3
    ex0: MAC address 00:04:75:ed:6c:0c
    exphy0 at ex0 phy 24: 3Com internal media interface
    exphy0: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
    ppb3 at pci0 dev 4 function 0: Intel E7525 PCI Express Port B (rev. 0x0c)
    pci4 at ppb3 bus 5
    pci4: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
    bge0 at pci4 dev 0 function 0: Broadcom BCM5721 Gigabit Ethernet
    bge0: interrupting at irq 3
    bge0: pcie mode=0x105000
    bge0: ASIC BCM5751 A1 (0x4101), Ethernet address 00:14:5e:a4:35:d6
    bge0: setting short Tx thresholds
    brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5750 1000BASE-T media interface, rev. 0
    brgphy0: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-FD X, auto
    ppb4 at pci0 dev 5 function 0: Intel product 0x3598 (rev. 0x0c)
    pci5 at ppb4 bus 6
    pci5: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
    bge1 at pci5 dev 0 function 0: Broadcom BCM5721 Gigabit Ethernet
    bge1: interrupting at irq 3
    bge1: pcie mode=0x105000
    bge1: ASIC BCM5751 A1 (0x4101), Ethernet address 00:14:5e:a4:35:d7
    bge1: setting short Tx thresholds
    brgphy1 at bge1 phy 1: BCM5750 1000BASE-T media interface, rev. 0
    brgphy1: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-FD X, auto
    ppb5 at pci0 dev 6 function 0: Intel product 0x3599 (rev. 0x0c)
    pci6 at ppb5 bus 7
    pci6: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
    ppb6 at pci6 dev 0 function 0: Intel product 0x0330 (rev. 0x07)
    pci7 at ppb6 bus 8
    pci7: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
    ahd0 at pci7 dev 7 function 0
    ahd0: interrupting at irq 5
    ahd0: aic7902: Ultra320 Wide Channel A, SCSI Id=7, PCI-X 101-133 MHz, 512 SCBs
    scsibus0 at ahd0: 16 targets, 8 luns per target
    ahd1 at pci7 dev 7 function 1
    ahd1: interrupting at irq 3
    ahd1: aic7902: Ultra320 Wide Channel B, SCSI Id=7, PCI-X 101-133 MHz, 512 SCBs
    scsibus1 at ahd1: 16 targets, 8 luns per target
    ppb7 at pci6 dev 0 function 2: Intel product 0x0332 (rev. 0x07)
    pci8 at ppb7 bus 9
    pci8: i/o space, memory space enabled, rd/line, wr/inv ok
    Intel product 0x359b (miscellaneous system, revision 0x0c) at pci0 dev 8 functio n 0 not configured
    uhci0 at pci0 dev 29 function 0: Intel 82801EB/ER USB UHCI Controller (rev. 0x02 )
    uhci0: interrupting at irq 3
    usb0 at uhci0: USB revision 1.0
    uhub0 at usb0
    uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci1 at pci0 dev 29 function 1: Intel 82801EB/ER USB UHCI Controller (rev. 0x02 )
    uhci1: interrupting at irq 5
    usb1 at uhci1: USB revision 1.0
    uhub1 at usb1
    uhub1: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
    uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
    ehci0 at pci0 dev 29 function 7: Intel 82801EB/ER USB EHCI Controller (rev. 0x02 )
    ehci0: interrupting at irq 7
    ehci0: BIOS has given up ownership
    ehci0: EHCI version 1.0
    ehci0: companion controllers, 2 ports each: uhci0 uhci1
    usb2 at ehci0: USB revision 2.0
    uhub2 at usb2
    uhub2: Intel EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1
    uhub2: 4 ports with 4 removable, self powered
    ppb8 at pci0 dev 30 function 0: Intel 82801BA Hub-PCI Bridge (rev. 0xc2)
    pci9 at ppb8 bus 1
    pci9: i/o space, memory space enabled
    vga1 at pci9 dev 6 function 0: ATI Technologies Radeon 7000/VE QY (rev. 0x00)
    wsdisplay0 at vga1 kbdmux 1: console (80×25, vt100 emulation)
    wsmux1: connecting to wsdisplay0
    pcib0 at pci0 dev 31 function 0
    pcib0: Intel 82801EB LPC Interface Bridge (rev. 0x02)
    piixide0 at pci0 dev 31 function 1
    piixide0: Intel 82801EB IDE Controller (ICH5) (rev. 0x02)
    piixide0: bus-master DMA support present
    piixide0: primary channel configured to compatibility mode
    piixide0: primary channel interrupting at irq 14
    atabus0 at piixide0 channel 0
    piixide0: secondary channel configured to compatibility mode
    piixide0: secondary channel ignored (disabled)
    Intel 82801EB/ER SMBus Controller (SMBus serial bus, revision 0x02) at pci0 dev 31 function 3 not configured
    isa0 at pcib0
    com0 at isa0 port 0x3f8-0x3ff irq 4: ns16550a, working fifo
    pckbc0 at isa0 port 0x60-0x64
    pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
    pckbc0: using irq 1 for kbd slot
    wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
    pms0 at pckbc0 (aux slot)
    pckbc0: using irq 12 for aux slot
    wsmouse0 at pms0 mux 0
    attimer0 at isa0 port 0x40-0x43: AT Timer
    pcppi0 at isa0 port 0x61
    midi0 at pcppi0: PC speaker (CPU-intensive output)
    sysbeep0 at pcppi0
    isapnp0 at isa0 port 0x279: ISA Plug ‚n Play device support
    npx0 at isa0 port 0xf0-0xff
    npx0: reported by CPUID; using exception 16
    fdc0 at isa0 port 0x3f0-0x3f7 irq 6 drq 2
    pcppi0: attached to attimer0
    isapnp0: no ISA Plug ‚n Play devices found
    timecounter: Timecounter „clockinterrupt” frequency 100 Hz quality 0
    fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB, 80 cyl, 2 head, 18 sec
    Kernelized RAIDframe activated
    scsibus0: waiting 2 seconds for devices to settle…
    scsibus1: waiting 2 seconds for devices to settle…
    atapibus0 at atabus0: 2 targets
    cd0 at atapibus0 drive 0: cdrom removable
    cd0: 32-bit data port
    cd0: drive supports PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 2 (Ultra/33)
    cd0(piixide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2 (Ultra/33) (using DMA)
    sd0 at scsibus1 target 0 lun 0: disk fixed
    sd0: 70006 MB, 65494 cyl, 3 head, 729 sec, 512 bytes/sect x 143374000 sectors
    sd0: sync (6.25ns offset 80), 16-bit (320.000MB/s) transfers, tagged queueing
    sd1 at scsibus1 target 1 lun 0:
    disk fixed
    sd1: 70006 MB, 65494 cyl, 3 head, 729 sec, 512 bytes/sect x 143374000 sectors
    sd1: sync (6.25ns offset 80), 16-bit (320.000MB/s) transfers, tagged queueing
    ses0 at scsibus1 target 8 lun 0:
    processor fixed
    ses0: SAF-TE Compliant Device
    ses0: async, 8-bit transfers
    raid0: RAID Level 1
    raid0: Components: /dev/sd1a /dev/sd0a
    raid0: Total Sectors: 143373824 (70006 MB)
    boot device: raid0
    root on raid0a dumps on raid0b
    root file system type: ffs
    bge0: pcie mode=0x105000
    bge0: pcie mode=0x105000
    bge1: pcie mode=0x105000
    bge1: pcie mode=0x105000
    wsdisplay0: screen 1 added (80×25, vt100 emulation)
    wsdisplay0: screen 2 added (80×25, vt100 emulation)
    wsdisplay0: screen 3 added (80×25, vt100 emulation)
    wsdisplay0: screen 4 added (80×25, vt100 emulation)

    UPDATE: Teraz wywala to sie w taki sposob :/
    Wywalony MP po poprawce

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    Related Posts with Thumbnails

    Podobne posty

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

    CommentLuv badge

    Add your widget here
    %d bloggers like this: