Przekręt z domenami

Jeśli jesteś tu pierwszy raz być może warto dodać mój kanał RSS lub zasubskrybować nowości przez e-mail. Dzięki za odwiedziny!

ZadzwoniÅ‚a dzisiaj kobieta i przedstawiÅ‚a siÄ™ jako pracownica Biura Kontroli Domen. CaÅ‚e biuro to strona http://internet-domeny.eu/, która wydaje siÄ™ być niszowym rejestratorem, który to dodatkowo wprowadza w błąd swoich potencjalnych klientów. CaÅ‚e oszustwo polega na tym, że dzwoniÄ…ca informuje, że otrzymaÅ‚a proÅ›bÄ™ o rejestracjÄ™ domeny typu nazwafirmy-costam.pl lub com.pl bÄ…dź też .eu. Czyli np mamy firmÄ™ “stokrotka” i mamy domenÄ™ stokrotka.pl i zajmujemy siÄ™ sprzedażą ciÄ™tych kwiatów. Biuro Kontroli Domen wobec tego informuje, że ktoÅ› (niewiadomo kto – tajne) chce zarejestrować domenÄ™ stokrotka-cietekwiaty.pl. DziÄ™ki biurze mamy jednak możliwość wykupić tÄ… domenÄ™ za jedyne 595 zÅ‚ netto za pierwszy rok (kolejne już tylko 99 netto) i tym samym zabezpieczyć interes firmy w sposób taki, że żadna inna firma nie powiąże naszej nazwy firmy z czymkolwiek ponieważ nazwa zostanie zastrzeżona (ta usÅ‚uga jest już w cenie 595 zÅ‚ :). Dla wszystkich, którzy chociaż trochÄ™ orientujÄ… siÄ™ jak dziaÅ‚a system domen jasnym jest, że jest to wierutna bzdura i firma, która poprzez swojÄ… nazwÄ™ ma kojarzyć siÄ™ z jakimÅ› organem paÅ„stwowym chce wyciÄ…gnąć po prostu kasÄ™ od nieÅ›wiadomych lub przestraszonych nawet wÅ‚aÅ›cicieli firm (“jak to, ktoÅ› siÄ™ podszywa pod mojÄ… firmÄ™, a może pod tym adresem bÄ™dzie serwis porno?”).

Informuję więc, że czegoś takiego jak rezerwacja nazwy nie ma. Może to ewentualnie być jakaś usługa jednego rejestratora, ale wystarczy udać się do innego i bez problemu zarejestrujemy jakąkolwiek wolną domenę.

Przypominam też, że rynkowe ceny najpopularniejsze nowych domen wahają się od 0-60 zł netto.

Kiedy w końcu dowiedziałem się, o co chodzi i powiedziałem, że to zwykłe naciągactwo bo podczas tej rozmowy dokładnie te domeny mogę zamówić za 19,90 netto u jednego z rejestratorów, Pani stwierdziła, że to prawda ale nazwa nadal nie będzie zastrzeżona. W końcu też przyznała, że nazwa będzie zastrzeżona u nich w firmie tylko. Nie pozostało mi nic innego jak rozłączyć się :)

SwojÄ… drogÄ… domeny wcale nie byÅ‚y atrakcyjne. Ciekawe czy zadzwonili do Google Polska na przykÅ‚ad, przecież http://google-wyszukiwarka.pl jest wolna! Microsoft również powinien siÄ™ obawiać ponieważ http://bing-bong.pl także jest do wziÄ™cia. Droga fundacjo NetBSD czym prÄ™dzej skontaktuj siÄ™ z Biurem Kontroli Domen http://netbsd-unix.org także nie jest zastrzeżona! Na koniec – chyba jednak przeboleje te 595 zÅ‚ i bÄ™dÄ™ miaÅ‚ spokój w koÅ„cu http://maciejewski-sadgkewqryiudsakjhkjshkfkdfhgdsf.org również jest do wziÄ™cia, a przecież nigdy nic nie wiadomo co siÄ™ może wydarzyć z takÄ… atrakcyjnÄ… domena.




VN:F [1.8.5_1061]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.8.5_1061]
Rating: 0 (from 0 votes)

Popularity: 2% [?]

© odwiedź stronÄ™ http://maciejewski.org po wiÄ™cej fajnych postów!

Tagi: , , , , , ,   Opublikowany w Internet, Job / Praca, NetBSD

Welcome to NetBSD 5.0!

It seems like I win my bet with llama :)

Today this nice link shows up on #netbsd.pl. Conclusion is clear: Welcome to NetBSD 5.0!

So from Monday, I should have traffic juice redirected from llama.pl for whole week, and on lama’s blog should be “Hacked by Turkish Hackers” banner :) Thank You NetBSD!

*** Wersja PL dla śledzących temat :) ***

Wygląda na to, że wygrałem mój zakład z lamą :)

Dzisiaj ten miły link pojawił się na #netbsd.pl. Podsumowanie jest jasne: Welcome to NetBSD 5.0!

Zatem od poniedziaÅ‚ku powinien mieć ruch z llama.pl przekierowany przez caÅ‚y tydzieÅ„, a na blogu lamy powinien pojawić siÄ™ banner “Hacked by Turkish Hacker”. DziÄ™kujÄ™ NetBSD!

UPDATE: lama wywiązał się z obietnicy, od dzisiaj można oglądać na jego blogu atak Turkish Hackerów ;)

This System Hacked!

This System Hacked!

[caption id="attachment_973" align="aligncenter" width="300" caption="Hacked by Turkish Hackers!"]Hacked by Turkish Hackers![/caption]




VN:F [1.8.5_1061]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.8.5_1061]
Rating: 0 (from 0 votes)

Popularity: 35% [?]

© odwiedź stronÄ™ http://maciejewski.org po wiÄ™cej fajnych postów!

Tagi: , , , , , , ,   Opublikowany w Fun, NetBSD

Ech ten Microsoft

Nie chcÄ™ aby to zabrzmiaÅ‚o jako czepianie siÄ™ Microsoftu na blogu, który bardziej skupia siÄ™ na *NIXach “bo tak jest jezzy”. Niestety jednak MS sam pracuje na swój wizerunek wrednego kapitalisty.

Chodzi mi o o jakby nie było szczytny cel sadzenia prawdziwych drzew w rejonach, które najbardziej tego wymagają. Odbywa się to przez stronę http://www.carbongrove.com, gdzie można posadzić swoje wirtualne drzewo, a MS posadzi prawdziwe. Następnie możemy sobie oglądać jak nasza sadzonka rośnie, dostajemy maile uświadamiające ekologicznie itd. Tyle teoria. Pomysł przedni i oczywiście chciałem wziąć w nim udział, ale na chęciach się skończyło, dlaczego? Dlatego, że przy wejściu na powyższą stronę wita mnie ona takim ekranem w Firefoksie:

Takim w Operze:

i takim w IE 6

Pod Linuksowymi przegladarkami nawet nie próbowałem bo wiem, że będzie tak samo. Niestety update do IE7 nie wchodzi w grę ponieważ IE wykorzystuję tylko do WSUSa i nie chcę mieć na komputerze kolejnego krowiastego programu tylko dla jednej strony.

Narazie więc brak drzewa od cancera będzie. Ciekawe czy data pojawienia się strony jest przypadkowo zbieżna z wydaniem FF3.


VN:F [1.8.5_1061]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.8.5_1061]
Rating: 0 (from 0 votes)
Blog Widget by LinkWithin

Popularity: 7% [?]

Tagi: , , , ,   Opublikowany w Internet


 
Clicky Web Analytics