Przekręt z domenami
Dzięki za regularne odwiedziny na moim blogu! Jeśli uważasz, że jest on godny polecenia to śmiało wyślij link do niego lub link do kanału RSS albo subskrypcje przez e-mail znajomym. Dzięki !
ZadzwoniÅ‚a dzisiaj kobieta i przedstawiÅ‚a siÄ™ jako pracownica Biura Kontroli Domen. CaÅ‚e biuro to strona http://internet-domeny.eu/, która wydaje siÄ™ być niszowym rejestratorem, który to dodatkowo wprowadza w błąd swoich potencjalnych klientów. CaÅ‚e oszustwo polega na tym, że dzwoniÄ…ca informuje, że otrzymaÅ‚a proÅ›bÄ™ o rejestracjÄ™ domeny typu nazwafirmy-costam.pl lub com.pl bÄ…dź też .eu. Czyli np mamy firmÄ™ “stokrotka” i mamy domenÄ™ stokrotka.pl i zajmujemy siÄ™ sprzedażą ciÄ™tych kwiatów. Biuro Kontroli Domen wobec tego informuje, że ktoÅ› (niewiadomo kto – tajne) chce zarejestrować domenÄ™ stokrotka-cietekwiaty.pl. DziÄ™ki biurze mamy jednak możliwość wykupić tÄ… domenÄ™ za jedyne 595 zÅ‚ netto za pierwszy rok (kolejne już tylko 99 netto) i tym samym zabezpieczyć interes firmy w sposób taki, że żadna inna firma nie powiąże naszej nazwy firmy z czymkolwiek ponieważ nazwa zostanie zastrzeżona (ta usÅ‚uga jest już w cenie 595 zÅ‚ :). Dla wszystkich, którzy chociaż trochÄ™ orientujÄ… siÄ™ jak dziaÅ‚a system domen jasnym jest, że jest to wierutna bzdura i firma, która poprzez swojÄ… nazwÄ™ ma kojarzyć siÄ™ z jakimÅ› organem paÅ„stwowym chce wyciÄ…gnąć po prostu kasÄ™ od nieÅ›wiadomych lub przestraszonych nawet wÅ‚aÅ›cicieli firm (“jak to, ktoÅ› siÄ™ podszywa pod mojÄ… firmÄ™, a może pod tym adresem bÄ™dzie serwis porno?”).
Informuję więc, że czegoś takiego jak rezerwacja nazwy nie ma. Może to ewentualnie być jakaś usługa jednego rejestratora, ale wystarczy udać się do innego i bez problemu zarejestrujemy jakąkolwiek wolną domenę.
Przypominam też, że rynkowe ceny najpopularniejsze nowych domen wahają się od 0-60 zł netto.
Kiedy w końcu dowiedziałem się, o co chodzi i powiedziałem, że to zwykłe naciągactwo bo podczas tej rozmowy dokładnie te domeny mogę zamówić za 19,90 netto u jednego z rejestratorów, Pani stwierdziła, że to prawda ale nazwa nadal nie będzie zastrzeżona. W końcu też przyznała, że nazwa będzie zastrzeżona u nich w firmie tylko. Nie pozostało mi nic innego jak rozłączyć się :)
SwojÄ… drogÄ… domeny wcale nie byÅ‚y atrakcyjne. Ciekawe czy zadzwonili do Google Polska na przykÅ‚ad, przecież http://google-wyszukiwarka.pl jest wolna! Microsoft również powinien siÄ™ obawiać ponieważ http://bing-bong.pl także jest do wziÄ™cia. Droga fundacjo NetBSD czym prÄ™dzej skontaktuj siÄ™ z Biurem Kontroli Domen http://netbsd-unix.org także nie jest zastrzeżona! Na koniec – chyba jednak przeboleje te 595 zÅ‚ i bÄ™dÄ™ miaÅ‚ spokój w koÅ„cu http://maciejewski-sadgkewqryiudsakjhkjshkfkdfhgdsf.org również jest do wziÄ™cia, a przecież nigdy nic nie wiadomo co siÄ™ może wydarzyć z takÄ… atrakcyjnÄ… domena.
Popularity: 2% [?]
Podobne posty:
- Google Talk w Ekg2 Od czasu kiedy chrome.pl przestało działać moim głównym jabberem został...
- Co NetBSD może zrobić dla Ciebie? Zainspirowany postem kolegi anioua (muszÄ™ zrobić jakieÅ› Å‚adne “about me”...
Tagi: domena, domeny, google, microsoft, NetBSD, oszustwo, przekręt Opublikowany w












Bartosz Maciejewski. Administrator w największej firmie produkującej trzodę chlewną ;) Zajmuje się serwerami Windows, BSD (NetBSD) i częściowo AS/400. Prywatnie mąż swojej żony oraz szczęśliwy tata Tośki.

Czerwiec 26th, 2009 at 12:48 pm
Odpowiednik sytuacji, gdy przychodzi dwóch dresów do firmy i oferuje zapewnienie “ochrony” za drobnÄ… opÅ‚atÄ… :)